Vista previa
Haga clic para obtener una vista previa Baarnaars in Portretten libro de fotografías

Vergeten hoekjes op stoffige zolders. Daar komen ze vandaan, die prachtige portretfoto’s. Soms in grandioos geconserveerde oude albums, soms los in een oude schoenendoos. Zoveel moois, wat jammer dat niemand ze bekijkt en wat jammer dat ze op die stoffige zolder blijven liggen.

Dat waren zo’n beetje de gedachten die speelden toen wij ons voornamen om een beeldbank op internet te plaatsen: beeldbank.groenegraf.nl. In die beeldbank maakten we een vergaarbak van oude vergeten portretfoto’s van personen die vroeger in het Eemland woonden, leefden en werkten. Uit deze beeldbank hebben we nu een wilde greep gedaan om dit boekje samen te stellen. Samenhang tussen de afgebeelde personen ontbreekt, of de personen belangrijk waren of niet was bij de selectie ook niet belangrijk. Het ging erom een boekje samen te stellen dat de sfeer van die oude tijd in het Eemland pakt.

Het was destijds niet “gewoon”, even een fotootje te schieten. Als er een fotograaf in het straatbeeld verscheen, stopten de mensen in de straat om te kijken wat er gebeurde. Zie je bijvoorbeeld een oude foto van de Laanstraat in Baarn, dan zie je dat de mensen zich allen richting de fotocamera draaiden en poseerden. Ja, als er een foto gemaakt werd, dan was dat een belevenis. Een portretfoto laten maken, dat was er voor het gewone werkvolk normaal gesproken niet bij. Gebeurde het toch, dan trok men zijn zondagse pak, of haar mooiste jurk aan. Heel anders dan nu in het digitale tijdperk, waar je direct op je camera kunt zien of een foto gelukt is. Niet gelukt? Weg ermee! Nee, dan toen: voor een portretfoto of een familieportret werd zo een uur uitgetrokken. De foto moest meteen lukken, dus de voorbereiding werd tot in de puntjes verzorgd.

Waarom nu dit boekje? Nou, ten eerste is het leuk om oude foto’s te bekijken. Misschien zitten er zelfs voorouders van u bij! Ten tweede, omdat de foto’s zo prachtig zijn. Bekijkt u eens een foto gemaakt in de jaren ’70 en leg die eens naast een foto van pakweg 80 jaar geleden. Welke foto is de mooiste? Precies! De foto van 80 jaar geleden. De foto uit de jaren ’70 is waarschijnlijk rood of groen verkleurd. De foto van 80 jaar geleden ziet er waarschijnlijk nog piekfijn uit.

Daarom dus dit boekje. Veel kijk en leesplezier!

duckent

Acerca del autor

Eric W. van der Ent
duckent Netherlands

Reeds enkele jaren ben ik samen met mijn zoon Marlon bezig met stamboomonderzoek. Hierdoor kwamen we vaak terecht op de begraafplaatsen in en rond Baarn om gegevens van onze voorouders op te sporen door het zoeken naar oude grafmonumenten. Ook de interesse in de geschiedenis van Baarn en zijn bewoners bestond al. Lopend over de begraafplaatsen kwamen we al die namen tegen die we ook al in de geschiedenisboekjes over Baarn gezien hadden. Steeds vaker vroegen we ons af: wie waren deze mensen eigenlijk, wat hield ze zo bezig? Voordat we het wisten was een uitgebreid onderzoek begonnen naar de achtergrond van de personen begraven in Baarn. Inmiddels is dat onderzoek behoorlijk uit de hand gelopen. Naast indexering van veel begraafplaatsen in het Eemland is een beeldbank met oude portretfoto's van personen die in Baarn en omgeving gewoond hebben geplaatst op onze site.

Fecha de publicación  07 de febrero de 2009

Dimensiones  Cuadrado pequeño  180 páginas   Papel estándar

Categoría  Historia

Etiquetas  , , , , , , ,

Comentarios (0)

Voorvaderen van Eemlanders 22 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 30 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 21 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 30 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 20 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 30 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 19 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 29 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 18 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 29 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 17 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 29 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 16 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 29 de diciembre de 2010
Voorvaderen van Eemlanders 15 - Historia libro de bolsillo y comercial
Publicado 28 de diciembre de 2010
Ver más
Cantidad

Sitios de Blurb

© 2014 Blurb