Vista previa
Haga clic para obtener una vista previa Ferrara, Berlian Kulinari Yang Tersembunyi 1. libro de fotografías

Ferrara, Berlian Kulinari Yang Tersembunyi

Oleh. Chef. Gianfranco Chiarini.

Skop buku ini

Skop buku ini ialah untuk mendedahkan kepada dunia masakan yang telah tersembunyi selama berabad-abad, dan telah tersedia untuk warga bandar Ferrara di rantau utara Itali. Ferrara terletak 50 km utara-timur laut Bologna pada Po di Volano; saluran cabang aliran utama Sungai Po yang terletak 5 km ke arah utara.

Ferrara mula-mula muncul dalam dokumen Lombard King Desiderius 753 AD, semasa pemerintahan Ercole d'Este I. Raja merupakan salah satu daripada pengunjung seni yang paling penting pada lewat 15 dan awal abad ke-16 Itali, selepas Medici. Ferrara telah berkembang menjadi pusat kebudayaan, yang terkenal dalam seni muzik serta seni visual.

Penduduk bandar ini kebanyakannya penganut Roman Katolik, selain penganut Kristian Ortodoks yang kecil. Masyarakat sejarah Yahudi Ferrara masih hidup, dan ianya adalah satu-satunya di Emilia Romagna dengan kehadiran berterusan dari Zaman pertengahan hingga ke hari ini.

Masyarakat Yahudi memainkan peranan penting apabila Ferrara menikmati keindahan yang terbesar dalam abad ke-15 dan 16, dengan Ercole duke I d'Este.

Banyak masakan tipikal yang boleh dikesan kembali ke Zaman pertengahan, dalam keadaan tertentu, pengaruh penting dari masyarakat Yahudi. Oleh itu, hidangan ini telah disifatkan sebagai masakan tradisional dan pengaruh Yahudi dari memasak Ferrarese.

Hidangan terkenal pertama adalah tortellini yang dibuat daripada labu. Sejenis ravioli diisi skuasy Butternut, Parmigiano-Reggiano yang diberi rasa buah pala.

Tortellini dihidangkan dengan mentega, dan sos Sage. Dalam buku ini kita akan mengkaji semula hidangan yang indah ini dengan bahan-bahan yang sama tetapi dengan sentuhan moden yang baru. Kami mengalu-alukan anda untuk menikmati edisi pertama kami "Ferrara Jewel Kuliner Tersembunyi", dari Kerajaan Utara Itali.

Biografi Chef. Gianfranco Chiarini.

Dilahirkan pada bulan 8 haribulan Januari tahun 1966 di Ferrara, Itali. Chef Gianfranco Chiarini, datang dari asal-usul Colombo-Itali, dan pada usia yang muda beliau telah terdedah kepada persekitaran yang pelbagai budaya,beliau membesar antara Ferrara, Itali, Caracas, Venezuela dan New York City, New York di Amerika Syarikat.

Pada tahun 1986, Chiarini berdaftar di Instituto de Alta Gastronomia de Caracas, Venezuela, dan kemudian, dia kembali ke Amerika Syarikat dan lulus dengan ijazah sarjana dari Pittsburgh Culinary Institute. Di Paris, Perancis, beliau menghadiri Le Cordon Bleu, mendapatkan gelaran Master Chef Culinary itu. Dan di Itali, beliau mendapat keahlian mulia Chef Eksekutif La Gran Accademia della Cucina Italiana. Beliau telah bekerja di bawah chef besar di seluruh Eropah dan dilatih untuk standard Michelin di Itali dan juga Perancis.

Chef Chiarini telah terlibat secara langsung dalam pengurusan, mereka bentuk menu prototaip, dan pembangunan produk, serta pembukaan, Hotel mewah, Pusat Kuliner dan restoran-restoran lain di seluruh Amerika Syarikat, Venezuela, Caribbean, Ireland, Jerman, Austria, Itali, Belanda, Perancis, Sepanyol, Republik Czech, Kuwait, Oman, Bahrain, Lubnan, Qatar, Dubai, Jordan, Mesir, Afrika Selatan, Indonesia, Habsyah, Turki dan India. Beliau juga Chef selebriti TV di Timur Tengah untuk penyiaran serantau dan multi-nasional Alrai TV. Menayangkan cara memasak Chef Chiarini untuk paparkan di seluruh Timur Tengah, negara-negara Teluk dan juga negara-negara Afrika Utara yang berbahasa Arab.

Chef Chiarini telah dipilih sebagai chef terbaik di Teluk Parsi 2005-2006, sebagai "Chaine des Rotisseurs" untuk majlis makan malam gala mereka. Chef Gianfranco Chiarini juga pernah berkhidmat sebagai chef eksekutif, perunding masakan, dan tukang masak khas bagi rantaian hotel multinasional seperti: InterContinental Hotels Group, Sheraton Hotel, Hilton, Shangri-La, dan butik mewah hotel di seluruh dunia

Chef Gianfranco Chiarini boleh bertutur 7 bahasa, dan walaupun tanggungjawabnya sebagai Chef Korporat, dia masih dikaitkan dengan dunia glamor masakan haute. Malah beliau menerbitkan buku masakan kedua trilogi yang unik, yang bertajuk: Renaissance Baru Itali Fusion Cuisine 2.0, himpunan yang unik karya-karya hebat yang dicipta dengan teliti oleh chef sendiri. Chef Chiarini telah mengumpulkan pelbagai eklektik pengaruh masakan dan masakan gabungan dari seluruh dunia, namun begitu, masakan berpangkalan beliau masih asli dari Itali.

Chef Chiarini, berbakat kini telah bergabung tenaga untuk membawa kepada anda salah satu masakan yang paling menarik dan rahsia oleh kerajaan utara Itali yang kembali ke tahun 1500-an.

Cari maklumat lanjut mengenai aktiviti-aktiviti Chef Gianfranco Chiarini dan penerbitan, dengan klik pada kelab peminat beliau: http://www.facebook.com/Gianfranco.Chiarini?ref=s

Chef. Muhammad Hairy Bin Abdullah

Berasal dari Kuala Lumpur, anak kelahiran Malaysia Chef Muhammad Hairy telah terjebak dalam dunia masakan sejak berumur 17 tahun. Sejurus selepas tamat dari pengajian tinggi, Hairy memulakan perjalananya untuk belajar seni masakan sebagai perantis di sebuah restoran Jepun tertua di Hotel Equatorial Kuala Lumpur, di sana beliau belajar untuk membangunkan gaya yang unik dan juga mengasah bakat hari demi hari. Beliau juga pernah mengasah bakatnya di restoran-restoran eksklusif dan hotel seperti Kampachi, Il Primo, Iketeru Hilton, dan Restoran terkemuka di Singapura iaitu Ku De Ta yang terletak di Skypark Hotel Marina Bay Sands.

Dalam masa beberapa tahun, Hairy telah bekerja di bawah pemimpin-pemimpin masakan yang berpengaruh di Malaysia bagi membantu membentuk gaya dan mendalami ilmu masakan. Selepas berpindah ke Singapura, beliau dilantik sebagai tukang masak utama bagi pasukan pembukaan Ku De Ta di bawah bimbingan Celebrity Chef Dan Seagall.

Hairy mengfalsafah masakan dan semangat yang mencerminkan gaya yang semakin meningkat kearah gaya hidup yang sihat Beliau mengunakan hasil pertanian organik serantau dan juga tempatan untuk mencari bahan yang terbaik dalam menghasilkan sesebuah hidangan kerana ia adalah intipati masakan sejurus mengekalkan standard dan kualiti dalam setiap pinggan yg akan dihidangkan Keutamaan beliau adalah untuk membenarkan rasa semula jadi setiap bahan makanan untuk meluahkan diri mereka yang berdasarkan konsep masakan Jepun iaitu konsep Umami yang terhasil dari keperibadian Dashi.

Di samping memasak, keinginan Hairy adalah untuk membangunkan minat chef-chef muda untuk menerokai bakat mereka sendiri dengan cara yang sama seperti yang dilalui beliau agar satu hari nanti, Chef di Malaysia boleh diiktiraf di seluruh dunia dan yang paling penting ialah menyebarkan masakan pelbagai kaum negara ke seluruh dunia.

"Saya ingin menunjukkan rasa jutaan terima kasih kepada Chef dan juga rakan saya iaitu Chef Gianfranco Chiarini kerana telah memberi saya peluang keemasan ini untuk bekerja bersama-samanya dalam menjayakan buku yang bertaraf Michelin ini.

Kebolehan Chef Gianfranco adalah tidak terkata, pelbagai budaya dan kesedaran beliau bukan sahaja dicerminkan dalam ciptaan masakan bertaraf dunia tetapi juga dalam perniagaan dan juga komitmen peribadi beliau, visi merekacipta Chef Chiarini untuk membawa kemahiran kullinary terbaik beliau kepada dunia tidak dapat dinafikan dan tanpa ragu-ragu yang terbaik dalam abad ke 21.

Peluang seumur hidup ini merupakan salah satu penghormatan tidak ternilai kerana mendapat peluang dari Chef Chiarini untuk menjayakan buku ini. Harapan saya adalah semoga hasil seni dan dedikasi Chef Chiarini ke arah buku yang mengagumkan ini dapat mendidik selain memberi pendorong kepada semua orang di serata dunia. "

Sekian,
Muhammad Hairy Bin Abdullah
reserve1409@yahoo.com
+60173168814
Kuala Lumpur Malaysia

Hak Cipta © 2011 by the Pengarang, Chef. Gianfranco Chiarini.

Hak Cipta Terpelihara. Bahan ini tidak boleh ditiru untuk mana-mana syarikat yang mendorong untuk keuntungan.

Reka bentuk cover: Chef. Gianfranco Chiarini.

Reka bentuk buku: Chef. Gianfranco Chiarini.

Pencipta resipi: Chef. Gianfranco Chiarini.

Hak Cipta Terpelihara.

Pertama, pengarang dan pemilik hak dan imej, resipi dan semua kandungan buku ini adalah Chef. Gianfranco Chiarini.

Tiada mana-mana bahagian buku ini boleh diterbitkan semula dalam sebarang bentuk atau dengan apa-apa cara elektronik atau mekanikal termasuk sistem maklumat, penyimpanan dan mendapatkan semula tanpa kebenaran secara bertulis daripada penulis atau pemilik.

Satu-satunya pengecualian oleh pengulas, yang boleh menyebut harga petikan-petikan pendek dalam kajian semula, yang dibenarkan oleh pengarang buku ini atau pemilik. Semua imej produk dan bahan-bahan makanan yang lain dimiliki semata-mata kepada pengeluar produk tersebut. Imej pengilang, dan penggunaan di dalam buku ini dibenarkan oleh pengilang itu.

Chef. Gianfranco Chiarini. sebagai penulis keseluruhan buku ini memiliki semua hak untuk menggunakan imej dan produk resepi mengikut budi bicara mereka sendiri, semua yang disebutkan di atas mempunyai kelulusan daripada pengilang sebelum kemasukan mereka di dalam buku masakan ini.

Di samping itu, semua imej yang berkaitan dengan buku ini yang dicetak atau tidak dicetak adalah hasil daripada persediaan, pengeluaran memasak, hiasan dan selepas sesi menangkap gambar yang dibuat untuk buku ini, adalah semata-mata dan harta peribadi Chef. Gianfranco Chiarini.

Pengiklanan bahan-bahan makanan di dalam buku ini tidak menyediakan alamat paparan, dan nombor telefon pengeluar produk tersebut. Pautan kepada pengeluar telah dimasukkan agar pembaca boleh membeli bahan-bahan ini secara langsung dari pengilang.

Pengarang, dan pemilik buku ini tidak akan bertanggungjawab apa-apa untuk apa-apa perubahan butiran kenalan dari pengilang atau mana-mana produk dan kualiti mereka pada bila-bila masa yang diberikan; pemahaman bahawa ia boleh menyebabkan kekecewaan atau kekecewaan kepada pembaca ketika cuba untuk mencipta resipi dalam buku ini.

Kehadiran alergi resipi dalam buku ini telah dimaklumkan kepada pembaca. Semua pembaca bertanggungjawab atas apa-apa isu-isu kesihatan atau peristiwa yang berasal dari penggunaan secara langsung atau tidak langsung produk tersebut.

Chef. Gianfranco Chiarini.

Dicetak di Amerika Syarikat.

Cetakan pertama: Oktober 2011

Cari maklumat lanjut mengenai aktiviti-aktiviti Chef Gianfranco Chiarini dan penerbitan, dengan klik pada kelab peminat beliau: http://www.facebook.com/Gianfranco.Chiarini?ref=s

ChefGianny

Acerca del autor

Michelin starred Chef. Gianfranco Chiarini
ChefGianny Ferrara (Emilia-Romagna), Italy.

Find very important and relevant information of chef Gianfranco Chiarini @ the following links:

* Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Gianfranco_Chiarini

* Web site: http://www.executivechefgianfrancochiarini.com

* Fan Club: https://www.facebook.com/Gianfranco.Chiarini?ref=s

* CNN Interview: http://www.youtube.com/watch?v=zacnb_4oY0A

Fecha de publicación  10 de octubre de 2011

Dimensiones  Apaisado estándar  80 páginas   Papel estándar

Categoría  Cocina

Etiquetas  , , , , , , ,

Comentarios (0)

The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine 3.0 - Cocina libro de fotografías
Publicado 21 de noviembre de 2012
Ferrara, The Hidden Culinary Jewel 1. - Cocina libro de fotografías
Publicado 15 de abril de 2012
The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine 2.0 - Cocina libro de fotografías
Publicado 08 de noviembre de 2011
Кулинарные тайны Феррары 1. - Cocina libro de fotografías
Publicado 08 de octubre de 2011
The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine 1.0 - Cocina libro de fotografías
Publicado 17 de octubre de 2010
Cantidad

Sitios de Blurb

© 2014 Blurb